becca

Utmärkelsen Most Valuable Player (MVP) ges i NBA till den spelare som varit mest betydelsefull för ett av de bästa lagen. Det behöver alltså inte vara den som gjort mest poäng eller haft bäst statistik, utan helt enkelt en som burit ett lag på sina axlar och därmed fört laget till toppen.

I damernas Basketettan Norra är det i mina ögon ingen tvekan om vem som är MVP efter fem omgångar. Och för er som läst rubriken kan jag säga att det är inte frågan om Rebecca Platten, utan om #13 i Lidingö, Rebecca Henriksson.

Lidingö, med 4-1 i matcher, är tillsammans med Alvik, Fryshuset och Järfälla ett av lagen som kommer göra upp om seriesegern och eventuellt kval till Damligan. Bland folk på gatan tycker de flesta att av dessa lag är Lidingö den största överaskningen. Därmed det lag som överpresterat mest utifrån förutsättningarna. Och det börjar med Becca.

Vad är det då hon för med sig "to the table"? Här är de viktigaste områdena.

Tävling.
Ni som känner mig har nog märkt att det här med att tävla och vilja vinna börjar bli mitt mantra. Och inte utan anledning. "Mental toughness is all about the best player setting the tone", så lyder citatet som jag tror är centralt för ett lagbygge. Den bästa spelarens egenskaper kommer oundvikligen att reflekteras på hela laget, och en bästa spelare som tävlar och vill vinna till varje pris skapar ett lag som överpresterar, och som trivs när "the stakes are high". När man sitter på Hersbyläktaren är det en upplevelse att skåda vinnarinstikten som Lidingös damlag utstrålar. Alla spelare ger sitt yttersta, självklart eftersom de är vinnarskallar hela bunten, men det skulle inte se likadant ut om inte Becca gick i täten.

Speluppfattning.
Becca är en av få spelare som har förmågan att se in i framtiden. I anfall ser hon passningar innan folk på läktaren märkt att någon är fri. Hon hittar luckor i försvaret som bara en Houdini kan slinka igenom. Och i försvar ser hon passningsbanor innan spelaren med boll ens fått för sig att passa. Det måste medges att Beccas passningsspel mått väldigt bra av att i flera års tid ha haft grönt ljus för att skicka crossbollar. Och det är fortfarande en och annan boll som går till Bollkalle. Men det är tillräckligt många som blir assists, för att hela laget ska vara taggade att springa när hon får bollen.

Speed.
Om det är någon som kan konsten att accelerera på Hersbyhallens hala golv, så är det Becca. I transition, för att steala en boll, eller för att penetrera in i mitten, när hon sätter fart så går det undan. Och i kombination med den ovan nämnda blicken tar detta henne till ledning i Basketettans assistliga.

Efter dessa hyllningar skulle man kunna tro att det handlar om en fulländad spelare. Långt därifrån. Här är de områden jag ser som viktigast för Becca att addera till sitt game.

Avslut.
Beccas speed tar henne till korgen, och där lever hon och dör med layups. Hon saknar det som är ryggraden i en scoring ability, nämligen hoppskottet från kort halvdistans. Ett försvar kan ta bort 3p-skytte genom att rusa ut på boll. Det kan ta bort layups med en alert hjälprotering. Men den spelare som kan penetrera och skjuta hoppskott från studs kan scora mot vem som helst, när som helst. Ett annat förbättringsområde är avslut nära korg. I basketettan funkar vanliga layups, men när Becca så småningom möter större och mer atletiska spelare kommer hon behöva ett antal avslut med utsträckt arm, typ finger rolls, runners, floaters, jump hooks och inte minst kunna gå upp i luften för att dra fouls med kroppen.

Handles.
På samma sätt som för avsluten under korg, i basketettan funkar det att dribbla och göra crossovers framför kroppen. Men här kan Becca leva på sin speed. Mot en motståndare med likvärdig atletisk förmåga kommer hon behöva dribbla med utsträckt arm vid sidan och bakom kroppen, och inte minst göra handbyten under och bakom kroppen. Detta för att hålla bollen skyddad, samtidigt som hon rör sig och accelererar i attackposition.

Shooting rythm.
Beccas 3-poängsstatistik brukar ligga runt 35%, vilket är en mycket bra nivå. Men hittills i år har hon bara skjutit 11 treor, vilket är lite för en spelare mot vilken försvaret i första hand vill stoppa penetreringar. Anledningen tror jag är att Becca behöver tid för att förbereda 3p-skotten, vilket kan härledas till en något ansträngd skottrytm. Med en lite mer rytmisk skottrörelse, som på halvdistans omvandlas till ett hoppskott, skulle hon kunna skjuta treor med samma procent, men ur fart och med lite mindre space till försvaret. Och med detta skulle hon bli i princip omöjlig att spela på. Det ska dock nämnas att för det viktigaste skottet för en point guard, straffkastet, är Becca money. Över 80%, vilket är bäst i basketettan för alla som skjutit över 20 straffkast. Men det bekräftar samtidigt min uppfattning att hon behöver tid för att skjuta riktigt bra.

Det finns alltså ett flertal förbättringsområden. Men det som gör Becca unik är att hennes främsta egenskaper är sådana som i princip inte kan tränas, medan hennes förbättringsområden med bra coaching är förhållandevis enkla att styra upp. Med andra ord är potentialen enorm.

Den här säsongen hoppas jag att det räcker ända till serieseger för Lidingö, och en MVP-utmärkelse i Tapio Joulamos omröstning. Och framöver, om jag någonsin kommer coacha i Damligan eller utomlands, så kan hon räkna med att bli utsatt för värvningsförsök.

/ax

galna linjer

Lidingös match mot Järva idag.

Millow: 21 poäng, 7 assists, 6 steals, 5 returer på 30 min speltid.
Serah: 19 poäng, 6 steals på 22 min speltid.

#9 kunde till och med missa sista quartern för att hinna till sitt nya jobb (om hon nu gjorde det). Och den beryktade Tapio Joulamo satt häpen vid sidan, och skrev sedan att hela serien är upp och ner.

En annan av dagens linjer:
Coach: 170 p på Ballbreakers. 3 strikes, 5 spears och 2 "open frames".

I morgon blir det två matcher. 16.00 Telge-Luleå i Damligan och 18.15 Polisen-White Eagles i BE Norra Herrar. Har aldrig sett White Eagles så det ska bli kul. Telge och Luleå kan vara de 3:e och 4:e bästa lagen i serien, om inte Sallén blandar sig i eller något annat lag tar in fler importer.

Hörde att Natta och Milena också blivit galna på linjer. Vad händer där borta?


Oh yes! It's a comeback

GAAH! Hade fan glömt bort hur träningsvärk kändes… Mindre skön känsla eller ja, i och för sig skön på så sätt att man känner att man har gjort något vettigt för en gångs skull. Samtidigt som man känner ångest för att det är någonting man borde känna oftare…

Nej men det har verkligen kliat i mina fingrar den senaste månaden så jag beslutade mig till sist att ringa Gunilla och ringa höra ifall man kan komma förbi och köra lite. Och ja två dagar senare var jag helt plötsligt iklädd i matchkläder igen. Skum känsla faktiskt, fast GUUD vad jag har saknat det!

Så nu har Jessica alltså officiellt joinat Hags! Men ja, hags vet jag inte riktigt om man kan kalla det fortfarande. Den äldsta spelaren denna match var Åsa Höglund som är tillbaka igen, as kul! Sen är resten under 20-sträcket. Men ryktet går ju att Frida Erson och vår allas C.C Babcock kanske även ska ansluta.

Lite smått yr och svimfärdig redan efter uppvärmningen så vare iaf dags att inta planen igen. Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde, iaf konditionsmässigt, jag dog inte efter första rushen. Å andra sidan kanske man ska ha i åtanke att det är ju inte världens bästa tempo i div 4? Men precis lagom för mig =)

Anfallsmässigt så kan vi väl påstå att det gick sådär. Gud va svårt det är att köra ihop med några som man aldrig kört med tidigare! Så ja, 27 poäng lyckades vi åstadkomma varav att jag stod för 0 av dom. Vi kan väl säga att jag och korgen inte direkt var bästa vänner. Men men jag lyckades iaf ta två charge, så lite sitter väl fortfarande i ryggraden. Men slutsiffran blev tillslut 27-47, inte världens bästa match kanske men sjukt roligt att vara igång lite igen iaf.

Och när vi ändå är inne på Comeback…

Det var ett ganska välbekant ansikte på träningen igår. Någon vid namn Cecilia Andersson, någon som känner igen? Inte? Okej, aja men det är iaf en dam som spelat i Skurus damlag tidigare, väldig duktig tjej. Hon har iaf bestämmt sig för att köra med oss. Sjukt va? Så ja, Cilla ska nu träna med oss fram till jul så får vi se efter det vad som händer. Ehm, ja.. jag kan ju inte påstå annat än att det är SJUKT läskigt!! Jag tror absolut att jag var mer nervös än henne, eller vadå var? ÄR mer nervös. Nu ska jag alltså coacha min kompis? Galet. Även fast det är nervöst och läskigt så tror jag det kommer bli bra det hära, riktigt bra.

Och ja inte nog med det, Helena kommer ju ner till helgen och ska träna med oss på fredagen. Kan ju alltid sätta upp det på min meritlista ”eh nemen jag har ju coachat en ligaspelare”

 

/Er allas Jessica


Kaxig Jävel!!!

Sallens coach Zlatan blabla vad han nu heter är ju otrolig. Jag menar då inte otrolig i en possitiv bemärkelse, verkligen inte. Bara för att hans lag har förlorat 3 matcher i rad. Vi har vunnit 3 matcher i rad varav att Norrköping som slog dem under försäsongen med deras hela trupp klar förlorade mot oss med 9! Har han inte rätt att "pissa på oss" mellan raderna.

Läs vad han skrev:
http://damligan.se/news_show.html?id=8801530
De är inte grovt, men om ni någonsin stött på Zlatan och har möjligheten att kunna "läsa mellan raderna" så förstår ni att de är krig.

Jag försöker inte säga att Saints är bättre, de är vi säkert inte, och särskillt inte på pappret. Men vi har något som Sallen inte har, underskattning finns inte med i vårat vokabulär, vi sliter oavsett situation och framförallt så skryter vi inte med våra framgångar. Som Sallens coach var väldigt duktig på att göra innan säsongen ens dragit igång.

Det kanske blir en vinst, kanske blir jämt,, de kanske blir förlust och de kanske till och med blir kross man vet aldrig, och speciellt inte när Saints är med i bilden. Jag har en neutral inställning till matchen, liksom alla andra matcher. Men om vi skulle vinna så skulle de va jävligt stort. Då kanske Zlatan inte skulle vara en så kaxig jävel (han är säkert jätte snäll).

De va allt, tack för att jag fick lätta på trycket, snart ses vi!

Puss och Kram

Hej, jag är trött!

God eftermiddag alla!

Är de bara jag som är fruktansvärt trött och generellt äcklad över regnvädret?
Som de flesta av er (förmodar jag) är inte jag trött för att jag var ute och festa igår. Nej, nej. Sanningen är den att jag är trött efter gårdagens match och de 12 timmars bussresa som tillkom. Missförstå mig inte, de va ju värt att åka bussen för vi vann mot Norrköping som är tippade som ett topplag. Samtidigt som att de är segt att sitta på en obekväm buss. Om jag blir rik så ska jag investera i en buss med sköna stolar som inte gör rumpan till sten och vars stolar ska kunna fällas bakåt till en säng. Om jag blir extremt rik ska de finnas utfällbara kuddar i stolarna.

Personen som jag nu kommer att tala privat med i den inte så privata bloggen vet exakt vem den är när jag citerar 

"Ni måste ha tagit minst en seger till innan dess. Annars ej tillåtet att festa."
Du kan i alla fall hoppa upp och klappa mig på rumpan. De va förmodligen många som trodde att vi åkte till norrköping för att få spö, men så blev inte fallet. Vi vann med 9 pinnar efter en inte så vacker match. Helt ärligt bryr jag mig inte om matchbilden, jag är bara sjuuuukt glad över att vi vann. I synerlighet eftersom vi "roterade" på 6 spelare (osäker på om ordet rotera kan användas på så få personer) 3 vinster i rad är definitivt något att hänga i julgranen.

jag kommer förmodligen till Stockholm efter onsdags matchen mot Sallen. De ska bli sjukt kul, roligt att vi gammla skuru styrt upp lite. För övrigt tänkte jag höra med  dig Jessica om jag får joina er på fredags-träningen. Det skulle både jag och min nuvarande coach uppskatta!

Snart ses vi, gör inget jag inte skulle göra fram tills dess.

Puss och Kram 


Haha sicken gubbe!

Förlåt förlåt förlåt men jag kan verkligen inte låta bli!!

Återigen måste jag prata om Tapio Joulamo, han är stört skön! eller?
Nej men som ni säkert kommer ihåg att jag sagt innan har han tippat dam ettan norra såhär:

1. Järfälla
2. Blackeberg
3-6: Alvik, Polisen, Luleå Stars, Telge
7-10: Fryshuset, Lidingö, Luleå BG, Solna Branten
11-12: Järva, Täby

 Men saken är att serien inte alls har startat på det sättet man trott. Vi vann tex borta i Luleå båda matcherna och
Blackeberg har fått en riktgt dålig start och förlorat matcher som de egentligen borde vunnit. Det som troligen stämmer med denna preview är att Täby och Järva kommer sluta i botten och att Alvik troligen kommer komma på 3e plats. Men vad hände då med Järfälla? Jo för att ta det från början, ska det ju nämnas att jag såg matchen mellan Frysen och Järva och den var verkligen tråkig, jag snackar om snaaaark, sjukt dålig kvalité på match var det iaf. Matchen slutade med vinst för frysen och resultatet blev 49 - 40. Ingen vidare bra match från någon sida. Åter till Järfälla. I jacobsbergshallen spelade Järfälla och frysen match mot varandra och den slutade med de förvånande siffrorna 51-55 till frysen. Frysen steppade säkert upp, men detta betyder ju faktiskt att alla har chans att slå Järfälla och att det inte alls är klart att Järfälla ska vinna serien. Plats nummer ett är öppen för alla lag. Det är laget som vill ha platsen mest som kommer få den. Vilket jag tror kommer vara vi eller Alvik.
Så kom igen nu all the people, kom och heja!
Nästa hemma match är 24 oktober kl 15.00 i Hersby.

Love Serah

VINST.....igen!

Hej party people, what's up?

Vi spelade mot Visby i helgen. Ingen liten trip för att komma dit om vi säger så. Tåget gick 06.10 i lördags morse, ankomst till centralen vid halv tio. Som tur var hängde jag med Anna och Vera ner i bilen kvällen innan så jag slapp gå upp med bönderna. Jag kom hem till Ängsvägen vid 01.20. Resan blev lite fördröjd för att Vera råka köra på nån räv eller typ grävling. Aja, båten gick elva från Nynäshamn och kom fram till Visby halv tre, match start klockan 4. NIIICE med en gungig båtfärd i kroppen.
De va bra med folk på matchen, nästan 400. Inte lika bra som skuru-crouden då men fan inte långt ifrån.
Tongivande spelare i Visby är Marie någonting, aka ecstasy lady. Hon är alltså 44 år, finns inte en enda del på kroppen där hon inte har skydd. Men hon va tamigfan galen, herre! En annan viktig spelare är nån utländsk, typ ryska. Hon är 194, rena rama pasta kroppen men hon langa i ett par hinkar åt dem. Eva Hägg-Mynti och blackespelaren som alltid sminkar sig var rätt bra också.
Rätt bra att vi vann trots att våra båda Amerikanskor inte fick vara med. Vi har fått en ny, hon heter Whitney Allen. Hon gillar inte när man kallar henne för Houston, om ni nu skulle stöta på henne. Hon är i alla fall riktigt bra. Shannon Dalys fot är bra men de är lite papper som krånglar på den fronten. Så återigen fick jag mycket speltid. Denna match var ju generellt stört mycket bättre än premiär matchen. Fortfarande långt ifrån bra, men utvecklingen pekar åtminstonde åt rätt håll. Vi började man-man försvar, som inte var på tårna. Efter 5 minter av 1a gick vi över till zonen och vi blev defensivt mycket bättre. Jag orkar för tusan inte skriva ett riktigt matchreferat. Vi vann i alla fall matchen, vi ligger 3a i tabellen, GRYMT!! Tydligen ska de vara svårt att vinna över Visby på deras hemmaplan, å andra sidan tillhandahåller inte laget samma kompetens som förgående år, men jag år glad, och nöjd ändå.

Annars kan jag berätta att jag hänger mycket med två av mina grannar som för övrigt spelar med Dragons. Jag pluggar en tråk kurs som jag kanske hoppar. I november börjar göken, den ser jag verkligen fram emot. Btw, nån som har en lagbok, eller ev civilrättsbok?? Jag kommer ner till Stockholm näst sista helgen i oktober, ses vi då??

Puss och kram, vi kanske ses på stan!

Glada norrlands hälsningar
Halvan

meddelande på fb

Ey, tvungen att göra paus i filmen, för alla er som undrat vad som blivit av Nattis och Mullis: jag har precis fått meddelande från dem på Facebook!

Jag hann bara läsa det jättekort, kommer knappt ihåg vad det stod, men skönt att de lever i alla fall.
Ska försöka återberätta lite, så ni också får ta del av infon.

I början tror jag det var nåt om hundar... tror de hade skaffat en hund, som de inte hinner ta hand om för de springer efter alla killar. De kan t o m resa 2-3 timmar till bortamatcher och för det får de kläder och dyra väskor. Plus betalt 10 SEK i stället för 8 som de tydligen hade här. Men det vore kanske bättre att få USD så de kan använda dem i affärer? Sen verkar det som att basketen börjar först i november, men de har ändå blivit avstängda i 2-3 veckor. Laget ser ok ut tycker de, alltså de har utseende för att bli skådespelare antar jag. 7-8 av 16 kan dessutom spela. Det verkar också som att de pluggar teknik, men de har haft problem med räkningen. T ex säger de 30 i stället för 24, och tror man får vara 6 på plan på straffar.

Vi får se hur det här slutar, jag håller verkligen tummarna för dem! Sen vore det kul om de någon gång kunde skriva här själva, annars finns det ju alltid en liten risk att saker missuppfattas när det ska återberättas.

/ax

mountain bike

Drog ut efter jobbet idag med en kollega och körde mountain bike. Vi hade ingen bestämd åktur utan planen var att vi skulle bara välja stigar i skogen helt ostrukturerat, sen ca var 15:e minut skulle vi bytas om att dra. Kom iväg vid 18-tiden och hittade en del schyssta stigar, men vid den årstiden vi har nu blir det mörkt galet snabbt. Trots att solen var uppe när vi drog iväg var det riktigt mörkt inom en timme. Då kunde vi inte längre åka småstigar i skogen, utan fick ta ordentliga joggingspår. Sikt: ca 10 meter, därefter dimma och mörker. Riktigt cool upplevelse att bränna genom skogen och vara på hugget hela tiden för att undvika träd och att hamna utanför spåret. Till sist hamnade vi vid vår slalombacke, Ekholmsnäsbacken, och försökte bika upp. Helt omöjligt. Antingen gick det inte att trampa (för hög växel), eller så stegrade sig biken eller så tappade man balansen på annat sätt. Fick leda upp cykeln, ganska jobbigt det också. Och en sak till, man blir galet kall om fötterna av att cykla. Hade bara joggingskor, så det var typ bortdomnat när jag kom hem. Nu ligger jag under en bunt filtar och funderar: vilken film? I morgon blir det en basket dag, måste vara laddad.

/ax (kom ihåg, alla inlägg är bra inlägg)

Nu har ni blivit dåliga!

Jag måste verkligen säga att ni har blivit väldigt dåliga på att skriva inlägg, kommentera eller
kanske tom läsa bloggen. Jag tycker att alla kan skärpa till sig, ta tag i tangentbordet och
skriva något lite då och då. Man behöver inte alls skriva något om basket om något som var
super kul, om busspriser eller annat skumt. Man kan skriva om exakt vad som helst, bara jag
och alla andra får höra från er annars blir jag tooookig.. och ledsen!
  Tänkte bara berätta att jag har vart ute på en 2 timmar lång promenad med hundarna i det
vackra vädret och passade på att fota litegranna. See ya gang!


    



Massa kärlek från ägaren till denna röda hund

Norrköping

Jag tycker inte att Helena ska ta åt dig för att det var en dålig match vi alla på bänken tyckte att du var grym! Alla andra matcher i norrköping var ärligt talat bästisar med John Blund och jag blev riktigt besviken på damernas liga lag i år. Den enda matchen som egentligen var värd att se (om man räknar bort att Helena var med) var matcher mellan 08 och Sallén. Damligan får verkligen se upp för Sallén som garanterat kommer sluta i övre halvan av serien. Tråkigt att Anna inte fick spela så mycket men jag fick iaf se en ny sida av Martina som verkligen har tagit ett steg fram i laget och kommer leda 08 som riktigt grym PG.

Sen vill jag bara prata lite om Lidingö också, såklart ;)
De flesta vet ju vem Tapio Juoramo är, en bloggare på basketsverige.se. Jag har troligen sagt det förut men nu kan man skratta riktigt gott åt honom. I början av säsongen tippade han att vi skulle komma på 7e-10de plats och att Blacke skulle hamna runt 2a placering. Måste bara tillägga att denna man på äldre dar verkligen inte kan ha mer fel. Blacke spelade nämligen match mot luleå stars och Bg och förlorade båda matcherna, jag vet att det är början av säsongen men hur kan Blacke som är tippade att komma på 2a plats förlora mot BG som inte ens hade med sig Julia Vestin. Jag tycker bara säsongen ser roligare och roligare ut och om ni inte har något alls för er på lördag så får ni inte missa vår hemmapremiär i Hersby, nu på lördag alltså klockan 17.30!

LÖV

VINST!

Vi vann i söndags mot EOS. Det var absolut ingen vacker match, jag tycker nästan synd om publiken som såg matchen. Självklart blev jag gla nå djävulskt när Sara, Cilla, Millo och Cissi vandrade in på planen. De tillsamman med familjen min gjorde att min nervositet nästan försvann.

Som sagt var de ingen bra match, vi vann med 44 - 39 väääääääääldigt lite poäng. EOS hade svårt att spela mot vår 2-3 zon. Vårt försvar var väl egentligen det enda bra som vi lyckades med denna match. Anledningen till att vi inte lyckades scora så mycket var inte för att EOS spelade jätte bra försvarsspel, utan snarare för att vi slarvade som fan. Vi tappade, passade bollen in i EOS händer ett antal gånger, BUUUU! 

Nu kan spelet bara gå framåt, jag ser positiv fram emot resterande matcherna. Jag tror de den här säsongen kommer bli kul. Vi kommer slå oss fram i serien som "under dogs" De enda som känns segt är att vår första hemmamatch är mot the mighty Solna, oooooooooooj de kommer bli svårt att stå emot deras 1a femma där samtliga är eller har varit med i damlandslaget. 

Nästa helg tar vi flyget över till Gotland för att möta Visby, wish us good luck.


XOXO 

RSS 2.0